Projectgroep Oeverhuur

Ligt je ark aan een oever die je huurt van een particulier? Dan loop je mogelijk flink risico bij eigendomswisseling. Met een degelijke huurovereenkomst kan je een hoop ellende in de toekomst voorkomen. Dat is wat deze projectgroep als doel heeft.

Zorgen dat je ark verkoopbaar is

Woonarkeigenaren die hun ark niet verkocht krijgen weten precies waar dit over gaat. Vaak komt dit namelijk doordat de huurovereenkomst met een particuliere oevereigenaar te weinig houvast beidt voor de koper en een eventuele hypotheekverstrekker.

Wat als de oevereigenaar blokkeert?

Wanneer de overdraagbaarheid van jouw huurovereenkomst rondom de oever waaraan je ligt niet goed is geregeld, kan de oevereigenaar de verkoop van je ark blokkeren. Zelfs zonder goede reden. Door die onzekerheid zien kopers en hypotheekverstrekkers dit regelmatig als een te groot risico.

Onderneem nu actie!

Als je vermoedt dat jouw huurovereenkomst niet goed is, maar je wel een goede relatie hebt met de oevereigenaar, raden wij je daarom dringend aan om met die bestaande eigenaar te komen tot een betere huurovereenkomst. De ervaring leert namelijk dat zodra er een nieuwe oevereigenaar in beeld komt dit veel lastiger wordt.

Wat de projectgroep doet

Deze projectgroep probeert tot een standaard contractvorm te komen waarin de belangen van arkbewoners en oevereigenaren goed vastgelegd worden. Daarbij is het streven dat dit document ook als geldig document door Rabobank wordt geaccepteerd, de belangrijkste hypotheekverstrekker.

Dit doen we voor leden

Op dit moment zijn er twee modelcontracten beschikbaar. Eén die gelijk is aan de overeenkomst met Waternet, de eigenaar waar veel arkbewoners in onze regio mee te maken hebben en één voorbeeldcontract met een particuliere oevereigenaar.

We helpen voorkomen

Wij staan open voor alle input van leden die met deze situatie te maken hebben. Het helpt ons om tot de gewenste standaard huurovereenkomst te komen. Met raad & daad staan we leden bij die hun overeenkomst willen verbeteren. Dit doen we echter enkel onder de voorwaarde dat er nog geen issues zijn en er zeker nog niet geprocedeerd wordt.

Update Werkgroep Oeverhuur (van Particuliere Oevereigenaar)

Zoals inmiddels breed bekend zijn er nogal wat leden van onze vereniging die aan een oever liggen van een particuliere oevereigenaar. Een groeiend aantal van die leden heeft een huurovereenkomst die, al dan niet voorzien van voorwaarden, overdraagbaar is naar de koper van de woonboot indien de woonboot verkocht wordt. Echter, er is nog steeds een groep woonbooteigenaren met een huurovereenkomst die als ‘onvoldoende’ wordt bestempeld door de Rabobank met als gevolg dat een koper geen hypotheek kan krijgen op die woonboot. Daarmee is de woonboot praktisch onverkoopbaar geworden of daalt zeer scherp in waarde.

Begin 2021 zullen wij samen met Barry Meruma van https://www.habitatadvocatenkantoor.nl/ een bijeenkomst hebben met enkele regionale woonboot verenigingen, de Rabobank en enkele andere belanghebbenden om onderstaande stappen te gaan zetten om zodoende te komen tot een model huurovereenkomst en een plan van aanpak hoe oevereigenaren te benaderen indien de huidige huurovereenkomst te kort schiet.

  1. Inventarisatie/inzamelactie bestaande huurovereenkomsten
  2. Formuleren van een nader te bepalen lijst model-clausules, uitgaande van de bestaande huurovereenkomsten en behoeften
  3. Vaststellen lijst te ontwerpen model-clausules met een groep te bepalen stakeholders
  4. Oplevering en afstemming model-clausules met de groep stakeholders
  5. Ontwerp complete model-huurovereenkomst in een modulair systeem.

Neem voor vragen, opmerkingen en suggesties contact met ons op via: bestuur@vwgv.nl

Vragen? Vragen!

Heb je een vraag, idee of wil je op de mailinglijst van deze projectgroep?